Lancering af Lely Vector automatisk fodringssystem mødes med stor succes

Næsten to år efter indførelsen af Lely Vector fuldautomatisk fodringssystem, udtrykker dets hollandske producent sin glæde over feedback fra brugerne. “Udrulningen gik rigtig godt. Vi gik i gang med leveringerne i november 2012, og systemet kører nu allerede med succes i sytten lande! Det er mere end, hvad vi havde turde kunnet håbe på”, siger produktmanager Teus De Jong.

16. april 2014

Nyheder

Lely Vector blev introduceret i 2012. Dette automatiske fodringssystem består af et foderkøkken med en fodergrab plus en blandings- og fodringsrobot. Flere fodertyper klargøres i foderkøkkenet, hvor fodergrabben henter foderet og dropper op i blandings- og fodringsrobotten. Den bringer den blandede ration helt uafhængigt til det korrekte foderbord i stalden.

Højere mælkeproduktion

“Gennem denne verdensomspændende udrulning, har vi opnået erfaring inden for en meget bred vifte af forskellige fodertyper og klimatologiske forhold. Systemet har så sandeligt bestået testen,” tilføjer De Jong. “Efter introduktionen var der kommentarer på internettet, der udtrykte tvivl om foderkøkkenet med den unikke fodergrab. Det er især denne funktion, som mange brugere nu er virkelig begejstrede for. Foderet gribes fra blokkene kun øjeblikke før fodring, hvilket betyder, at det er lidt friskere, når køerne fodres med det. Sammen med fodring af konsistente og skræddersyede rationer betyder dette i sidste ende højere mælkeproduktion.

Det er også velegnet til store virksomheder

Udover foderkøkkenet er fodringsrobotten på Vector-systemet også uovertruffen. Ved at måle mængden af foder, der er tilbage på foderbordet, ved robotten, hvornår den skal dosere frisk foder eller bare gå videre. På denne måde er der altid nøjagtigt nok frisk foder, aldrig for meget og aldrig for lidt. Sidste år blev et antal Vector-systemer også installeret med to fodringsrobotter. De Jong siger: “Succesen med disse ‘dobbelte’ systemer viser, at dette koncept er meget fleksibelt og perfekt egnet til større bedrifter. I princippet kan fem hundrede køer konstant fodres fra et foderkøkken.

Mindre energiforbrug

Brugerne er også meget tilfredse med det lave energiforbrug, meddeler De Jong. “Hvis man sammenligner forbruget fra Lely Vector med forbruget fra fodring med selvkørende eller trukket foderblandere, er besparelserne betydelige. Den er også meget nemmere at rengøre og er helt stille i stalden hele dagen. Den forstyrrer køerne mindre, og det kan også ses på mælkeproduktionen.”

“Ikke nok fejl”

To år efter introduktionen har pålideligheden ved Lely Vector også vist sig at være en af maskinens største bedrifter. De Jong siger grinende: “Vi har endda installatører, der klager over, at de ikke får nok erfaring med Vector, fordi der ikke er nok fejl! Det skal siges med et glimt i øjet, men det siger da noget om systemets robusthed.”

Læse flere artikler:

Top