Lely introduceert de Lely Vector: automatisch, flexibel en vers voeren van koeien

Maassluis, 24 april 2012 – Vanmiddag heeft Alexander van der Lely, CEO van de Lely Groep, tijdens een evenement in Emmen in aanwezigheid van ruim vierhonderd belangstellenden de nieuwste ‘Gele Revolutie’ van Lely onthuld: het Lely Vector automatische voersysteem. Lely's Gele Revolutie, inmiddels de zevende sinds 2005, staat garant voor innovatieve baanbrekende technologie die de agrarische sector een nieuwe impuls geeft.

24 april 2011

Nieuws

Na talrijke vernieuwingen van Lely op het gebied van geautomatiseerd melken, is de Lely Vector een volgende belangrijke stap in het automatiseren van werkmethoden binnen de melkveehouderij en daarmee net zo’n belangrijke uitvinding als de melkrobot. De Lely Vector zorgt ervoor dat koeien hun voer consistent, op tijd en in voldoende porties krijgen. Daardoor kunnen veehouders een efficiënte en hoogwaardige melkproductie realiseren. Het systeem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met klanten van Lely.

Flexibel

Het systeem levert continu op flexibele wijze vers voer aan, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dit gebeurt volautomatisch en geeft de veehouder optimale flexibiliteit. Veehouders kunnen heel gemakkelijk voor verschillende groepen koeien de voerstrategie bepalen en aanpassen. Dit leidt tot een betere gezondheid van de koeien en een optimale melkproductie.

Het voer wordt in de voerkeuken opgeslagen: een open ruimte zonder obstakels, waarin opslag van allerlei soorten mogelijk is, ieder op zijn eigen locatie. Afhankelijk van de omvang van de keuken kan dit zelfs voor drie dagen. Dit betekent dat er voldoende voer is voor meer dan een weekend, waardoor de veehouder en zijn gezin ongestoord van hun vrije tijd kunnen genieten.

Een voergrijper beweegt zich boven de voerkeuken om het voer te selecteren, op te pakken en in de meng- en voerrobot te laden. De voergrijper scant het deel van de voeropslag dat is aangewezen voor een bepaalde voersoort om het voer vervolgens vanaf het hoogste punt op te halen.

Vers

Een krachtvoerdispenser bewaakt de dosering. De voerhoeveelheden kunnen uiterst nauwkeurig worden bepaald en afgemeten. Ook kunnen geringe hoeveelheden mineralen en additieven door het ruwvoer worden gemengd. Een gebruikersinterface met touch-screen zorgt voor het opzetten van het voerplan en de voerkeuken. Daarnaast kunnen hiermee de rantsoenen worden geprogrammeerd en verschillende rapporten bekeken.

Een technologisch hoogstandje van de meng- en voerrobot is de voerniveausensor. De robot weet exact hoeveel voer er aan het voerhek ligt en bepaalt, zonder ingrijpen van de veehouder, waar en wanneer er voer nodig is. Door de continue aanvoer hoeven er geen grote hoeveelheden te worden gedoseerd, zodat het voer aan het hek altijd vers is.

Besparend voeren

De Lely Vector is in veel opzichten besparend. Het energieverbruik is veel lager dan van andere voersystemen, waardoor het systeem goedkoper in gebruik is. Bovendien is op testboerderijen gebleken dat de arbeidsbesparing bij het voeren van twee of meer verschillende rantsoenen enorm is. De Lely Vector bevrijdt de melkveehouder tevens van veel rompslomp. Het vullen van de voerkeuken is de enige bezigheid die overblijft. Ook is het systeem door de elektrische aansturing geluidloos, milieuvriendelijk en niet storend voor mens of dier.

Voor Lely is de introductie van de Lely Vector net zo baanbrekend als de lancering van de eerste Lely Astronaut melkrobot. Om een professionele implementatie te waarborgen en met het oog op de ontwikkeling van het Lely Center distributienetwerk, heeft Lely gekozen voor een gefaseerde roll-out in verschillende landen. Als eerste komt het concept beschikbaar in Nederland en Scandinavië, de landen waar Lely dit concept heeft getest, evenals in Frankrijk. Voor andere landen − bijvoorbeeld Duitsland, Australië en Nieuw Zeeland − blijven commerciële proposities vooralsnog achterwege, zelfs voor toekomstige leveringen van het product.

De Lely Vector is een compleet en efficiënt voersysteem waarmee de moderne melkveehouder zijn bedrijf kan aansturen zoals hij het graag wil. Met de uitvinding van de melkrobot was Lely het eerste bedrijf dat een goed functionerend systeem in de markt zette. De Lely Vector is een volgende belangrijke stap in verdere automatisering van de melkveehouderij. 

Over de Lely Groep

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Lely is het enige bedrijf wereldwijd dat een compleet assortiment producten en diensten aan deze sector levert, van ruwvoederwinning tot geautomatiseerde voersystemen, stalreinigers en melkrobots. Lely werkt bovendien aan concepten die energieneutraal werken in de melkveesector mogelijk maken. Lely is al vele jaren de onbetwiste marktleider in de verkoop en service van geautomatiseerde melksystemen. Het bedrijf heeft een sterke positie op het gebied van ruwvoederwinning. De opgebouwde kennis in de agrarische keten, inmiddels ruim zestig jaar, is ongeëvenaard. De Lely Groep is actief in meer dan zestig landen en biedt werk aan ruim 1.600 mensen. De omzet bedraagt 500 miljoen euro. Meer informatie: www.lely.com.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie verzoeken wij u een e-mail te sturen naarcommunications@lely.com of telefonisch contact op te nemen met Els Versluis, Manager Marketing & Communications van Lely Group 010 – 5996 500.

Top