Friese koe vestigt record opbrengst vet en eiwit met Lely-melkrobot

Maassluis, 21 oktober 2011 – Een vijftienjarige koe van veehouder Hylkema in het Friese Gaast heeft een unieke productiegrens overschreden. Laudia 55 heeft precies op haar geboortedag, 19 september, tienduizend kilo vet en eiwit geproduceerd. Dit komt overeen met 122.157 kilo melk. Voor zover Coöperatie Rundvee Verbetering (CRV) heeft kunnen nagaan, is zij de eerste koe in Nederland die haar gehele leven door een robot is gemolken én die daarbij zo veel vet en eiwit heeft geleverd.

11 oktober 2011

Nieuws

Friese koe vestigt record opbrengst vet en eiwit met Lely-melkrobot

Laudia 55 wordt sinds haar eerste lactatie in 1998 door een Lely Astronaut melkrobot gemolken, aanvankelijk met een A2 en vanaf 2009 met het A3-model. Uit gegevens van CRV blijkt dat de koe op de heuglijke datum maar liefst 4.076 dagen is gemolken, met een gemiddelde opbrengst van dertig liter melk per dag. Nelleke Wiedijk, CRV Verenigingszaken Noord: “Dit is een bovengemiddelde prestatie. Normaal is het productieve leven van een koe goed voor zo’n dertigduizend kilo melk. Laudia 55 heeft mede door haar hoge leeftijd al ruim vier keer zoveel op haar naam staan. De grens van 10.000 kilo vet en eiwit is al vaker bereikt, ruim 1.500 keer, maar alleen door koeien die traditioneel werden gemolken of die pas later aan de melkrobot gingen.”

Anton Hylkema heeft 75 melkkoeien op zijn bedrijf. Laudia 55 is zijn tweede ‘honderdtonner’, maar zijn eerste koe met een opbrengst van 10.000 kilo vet en eiwit. Hylkema: “Laudia 55 is een opvallende koe in de koppel, met een paar beste benen en een ribbenkast waar je ‘u’ tegen zegt. Ze was meerdere keren aanwezig op ‘Kokedei’ (veekeuring) in Workum, met als hoogtepunt kopkoe van de winnende bedrijfscollectie in 2000. Kortom, het is een plezierige koe om mee te werken.”

CRV heeft vanochtend bij de veehouder en zijn gezin, in aanwezigheid van medewerkers van Friesland Campina, Agrifirm en Lely Center Heerenveen, een ‘huiskamerbijeenkomst’ verzorgd om de opmerkelijke productie van de koe te vieren.


Over de Lely Groep

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Lely is het enige bedrijf wereldwijd dat een compleet assortiment producten en diensten aan deze sector levert, van ruwvoederwinning tot geautomatiseerde voersystemen, stalreinigers en melkrobots. Lely werkt bovendien aan concepten die energieneutraal werken in de melkveesector mogelijk maken. Lely is al vele jaren de onbetwiste marktleider in de verkoop en service van geautomatiseerde melksystemen. Het bedrijf heeft een sterke positie op het gebied van ruwvoederwinning. De opgebouwde kennis in de agrarische keten, inmiddels ruim zestig jaar, is ongeëvenaard. De Lely Groep is actief in meer dan zestig landen en biedt werk aan ruim 1.500 mensen. De omzet bedraagt EUR 470 miljoen euro. Meer informatie: www.lely.com.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Els Versluis, International Marketing and Communications Manager Lely Group, eversluis@lely.com, + 31 (0)10 59 96 500.

Top