Lely Hibiscus 1515 CD Profi

De toekomst is gearriveerd!

13 november 2011

Nieuws

Een Lely vierrotoren hark stond al heel lang op het verlanglijstje van veel verkopers, dealers maar ook eindgebruikers. De engineers van Lely namen in ieder geval genoeg tijd om na te gaan wat zo'n hark precies moest kunnen en wat de verbeterpunten waren aan de huidige vierrotoren harken. Dat leverde Lely's meest opvallende nieuwigheid van dit jaar op! De Lely Hibiscus 1515 CD Profi.

Een hark met vier rotoren; wat is er nieuw aan?

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe breedste Lely hark zijn de twee framebalken met elk een transport wiel die V-vormig openvouwen. Aan elke framebalk zijn twee rotoren opgehangen die links en rechts van deze balk naar beneden zakken. De positie van deze rotoren blijft altijd hetzelfde – ten opzichte van de rijrichting – door de parallellogramconstructie die ook de wielen aanstuurt. De ophangarmen van de rotoren zijn vervolgens uitschuifbaar om de rotor verder van de hoofdbalk af te brengen.

Een loonwerker zei ooit: de hark met de meeste mogelijkheden wint!

Door de hoek tussen de twee hoofdbalken te variëren en de ophangarmen van de rotoren verder in- of uit te schuiven, ontstaat een breed scala aan mogelijkheden waar de bedieningscomputer de ideale opzet uit bepaalt. Klinkt moeilijk, maar dat is het niet.. Het enige wat de chauffeur moet doen is de gewenste zwadbreedte en werkbreedte ingeven of aanpassen, de rest gaat vanzelf.

Tijdwinst op elke kopakker

De hibiscus 1515 CD biedt de mogelijkheid diverse vormen van kopakkerprogramma's te kiezen waardoor de computer de rotoren individueel op het juiste moment kan heffen. Daar heeft de chauffeur geen omkijken meer naar, zodat hij snel kan draaien, geholpen door de enorme stabiliteit door de brede stand van de wielen. De computer laat vervolgens, op aangeven van de chauffeur, de rotoren individueel op het juiste moment zakken, op basis van de eerder gekozen kopakkervorm.

Hoe breder, hoe stabieler

Door de transportwielen naar buiten, tussen de rotoren, te plaatsen, ontstaat een uitstekende bodemvolging. Zelfs grote verschillen in de veldcontouren vormen daardoor geen probleem voor deze hark. Door het uitblijven van lange ophangarmen, zoals bij de conventionele vierrotorharken, is de stabiliteit van alle vier de rotoren uitstekend. De brede stand van de wielen, in combinatie met de 3D bodemvolging, levert het beste resultaat met de meeste capaciteit.

Snel in- en uit transportstand

Aangekomen op het perceel worden zo snel mogelijk de rotoren geheven en het transportframe ontkoppeld. Via een centrale cilinder wordt het frame al rijdende gecontroleerd uit elkaar gestuurd waarbij de wielen altijd parallel blijven aan het frame. Tijdens het uitvouwen van het frame zakken de rotoren reeds naar beneden, tot de kopakkerstand, en schuiven uit naar de ingestelde werkbreedte.

ISOBUS techniek voor de gebruiker

De computer werkt via een ISOBUS systeem en biedt via de trekkerterminal een duidelijk overzicht van alle functies. Zo zijn eenvoudig en snel de rotoren individueel uit te heffen, werk- en zwadbreedte in te stellen en kopakkerfuncties in te stellen.

Comfortabel wegtransport

De twee achterste rotoren klappen naar binnen waardoor de transportbreedte tot 2,99 meter wordt beperkt. Dit levert veel gemak op bij wegtransport en het maken van lastige bochten. De transportwielen zijn verder naar achter geplaatst waardoor de oplegdruk hoger wordt en het rijcomfort verbetert.

De horizon voor harken is opnieuw verlegd en die uitdaging stond de constructeurs van Lely voor ogen tijdens de ontwikkeling van de nieuwe hark. Deze machine betekent weer een flinke bijdrage aan de volledigheid van het pakket Lely-ruwvoederwinningsmachines voor loonwerkers en grote veehouderijbedrijven.

Live Life Lely!


Over de Lely Groep

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Lely is het enige bedrijf wereldwijd dat een compleet assortiment producten en diensten aan deze sector levert, van ruwvoederwinning tot geautomatiseerde voersystemen, stalreinigers en melkrobots. Lely werkt bovendien aan concepten die energieneutraal werken in de melkveesector mogelijk maken. Lely is al vele jaren de onbetwiste marktleider in de verkoop en service van geautomatiseerde melksystemen. Het bedrijf heeft een sterke positie op het gebied van ruwvoederwinning. De opgebouwde kennis in de agrarische keten, inmiddels ruim zestig jaar, is ongeëvenaard. De Lely Groep is actief in meer dan zestig landen en biedt werk aan ruim 1.500 mensen. De omzet bedraagt EUR 403 miljoen euro. Meer informatie: www.lely.com.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Els Versluis, International Marketing and Communications Manager Lely Group, eversluis@lely.com, + 31 (0)10 59 96 500.

Lees ook deze artikelen

Top