‘Feeding Demo Tour’ met automatisch voersysteem en mobiele voerkeuken

Bij de familie Elskamp in Klarenbeek vond afgelopen vrijdag een inloopdag plaats. De familie heeft de mobiele voerkeuken en de Lely Vector vier weken op proef gehad en bood geïnteresseerden de kans een kijkje in de (voer)keuken te nemen.

9 juli 2020

Nieuws

Koeien komen vaker naar het voerhek toe

Vier weken het automatisch voersysteem van de Lely Vector uitproberen? Het voorstel van Lely Center Zelhem klonk de familie Elskamp uit Klarenbeek als muziek in de oren. Een maand lang heeft de familie, maar hebben zeker ook de 140 koeien mogen ervaren welke voordelen de Vector en haar (mobiele) voerkeuken een veehouder en zijn kudde brengt. Arjan Elskamp: “Het systeem voert mooier dan ik verwacht had en de koeien reageren er ook meer op dan gedacht. Ik voerde met mijn voermengwagen al best wel secuur, ik zorgde altijd dat er voer voor lag en dat het voer aangeschoven was, dus ik dacht: die voerrobot doet hetzelfde. Ik had misschien wel een kleine reactie van de koeien verwacht, maar niet heel veel. Dat blijkt dus meer te zijn dan ik dacht. De koeien komen écht vaker naar het voerhek toe! Normaal gesproken zouden ze, zeker tijdens warme dagen zoals onlangs het geval was, overdag niet veel vreten, maar nu vraten ze gewoon de hele dag door. Dat is heel bijzonder om te zien”, aldus een positief verraste veehouder Arjan Elskamp.

Mobiele voerkeuken Lely Vector

Sander Woestenenk, Verkoopadviseur van Lely Center Zelhem geeft aan dat automatisch voeren nog niet bij iedere veehouder even hoog op zijn lijstje staat, terwijl er wel degelijk veel (financiële) voordelen aan het automatisch voersysteem van de Lely Vector zitten. Anderzijds begrijpt Sander maar al te goed dat de aanschaf een flinke investering voor een veehouder is. “We bedachten samen met Lely Nederland en ID Agro de mobiele voerkeuken. Op die manier bieden we enkele geïnteresseerde veehouders de mogelijkheid om 4 weken te “proeven” van het automatisch voeren. Voordeel voor de veehouder is dat ze, zonder het direct doen van een investering en aanpassing in de stal, de voordelen van het systeem kunnen ervaren. We zetten de voerkeuken van ID Agro met een grote kraan op een van tevoren bepaalde plaats neer en vervolgens kunnen de koeien binnen een aantal dagen automatisch gevoerd worden”. De veehouder verzorgt het vullen van de voerkeuken, en kan zo enkele weken ervaring opdoen. Tijdens de inloopdag kunnen veehouders uit de buurt, en overige belangstellenden, het systeem bekijken en horen wat de ervaring van hun buurman is. Na vier weken gaan de mobiele voerkeuken, de Vector en alle toebehoren naar een volgende veehouder.

IMG_1127B.jpg

Interesse?

In het gebied van Lely Center Zelhem alleen al zullen er in 2020 op totaal zes verschillende bedrijven de koeien gevoerd worden met de Vector en een mobiele voerkeuken. Ieder bedrijf zal haar deuren openen voor een inloopdag. Wenst u meer informatie over de mobiele voerkeuken van de Lely Vector en/of bent u enthousiast geworden over de ‘Feeding Demo tour’? Neem contact op met uw Lely Center. Zij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn.

Top