Van de 1000 melkveebedrijven met het hoogste EJR melkt ruim de helft automatisch

Van de 1000 bedrijven met het hoogste economische jaarresultaat (EJR) in Nederland melkt een ruime meerderheid (57%) met een melkrobot. Drie jaar terug was dit nog 48%. Melkveebedrijven met een Lely melkrobot zijn sterk vertegenwoordigd in de top 25 van bedrijven met het hoogste EJR. Dit jaar melken maar liefst 20 van de 25 robotbedrijven met een Lely melkrobot.

11 november 2020

Nieuws

Verbeterde functionaliteit

Het hoogst gemeten rollend jaargemiddelde ooit

Het hoogste EJR werd voor het vierde jaar op rij behaald door de familie Van der Mark uit het Friese Feanwâlden. Dit jaar realiseerde Van der Mark, met 115 melkkoeien op twee Lely Astronaut melkrobots, een gemiddelde melkproductie van 15.146 kg. Dit is het hoogst gemeten rollend jaargemiddelde voor een individueel bedrijf ooit; voor het eerst kwam dit uit boven de 15.000 kg melk.

Hogere melkproductie per koe

In Nederland melkt 28% van de melkveebedrijven met een automatisch melksysteem. De bedrijven met een melkrobot melken gemiddeld drie koeien meer en de melkproductie per koe ligt gemiddeld 250 kg hoger dan bedrijven die tweemaal daags melken. De resultaten komen uit de CRV-jaarstatistieken, die onlangs werden gepubliceerd. Elk najaar stelt CRV het MPR-jaaroverzicht samen op basis van melkcontrole gegevens.

Ook een mooie lijst in Vlaanderen

Ook de prestaties in Vlaanderen vallen op. In de lijst van robotbedrijven met het hoogste EJR vinden we 18 bedrijven terug met een Lely Astronaut melkrobot in de top 25. Deze bedrijven melken gemiddeld 22 koeien meer en de melkproductie per koe ligt gemiddeld 333 kg hoger dan bedrijven die tweemaal daags melken.  De top drie bestaat dit jaar volledig uit veehouders die melken met een Lely melkrobot. Op één staat een melkveebedrijf met 190 melkkoeien en een gemiddelde melkproductie van 12.744 kg.

Lely feliciteert de melkrobotbedrijven met hun topprestaties en is blij met de grote vertegenwoordiging van haar klanten in de top 25.

Top