Warm weer heeft geen invloed op de kwaliteit van kuilvoerblokken

De universiteit van Milaan heeft, in opdracht van Lely, onderzoek gedaan naar de voerkwaliteit en opwarming van blokken maïskuilvoer in een voerkeuken. Met een buitentemperatuur van meer dan 30 graden Celsius tijdens de onderzoeksdagen, steeg de temperatuur van de maïsblokken in drie dagen met slechts 2 graden Celsius.

18 januari 2021

Nieuws

Page section

Het onderzoek is uitgevoerd op drie boerderijen in Italië die voeren met een Lely Vector systeem. De blokken werden met een kuilvoersnijder uit de kuil gesneden en in de voerkeuken geplaatst. Drie blokken per keuken zijn vervolgens voorzien van een temperatuursensor. In de voerkeukens en buiten zijn ook temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren geplaatst. Zo ontstond een goed beeld van de invloed van de buitentemperatuur op de opwarming van de maïsblokken.

Om de kwaliteit van het voer op een wetenschappelijke manier te beoordelen heeft een onafhankelijk laboratorium monsters van de kuilvoerblokken op basis van de ‘Flieg’-score gemeten. Na drie en na zeven dagen werd de kwaliteit van nieuwe monsters op dezelfde manier gemeten.

Resultaten

De temperatuur van de maïsblokken warmde in drie dagen met slechts 2 graden Celsius op terwijl de buitentemperatuur gemiddeld meer dan 30 graden was. De ‘Flieg’-score liet zelfs na zeven dagen geen verandering zien. Goed ingekuild ruwvoer kan dus meerdere dagen in blokken in een voerkeuken bewaard worden zonder verlies van kwaliteit. Zelfs bij warm weer. 
 

Top