Lely kondigt met trots Oculyze aan als winnaar van de tweede ‘Feed the Future’ challenge

Maassluis, 11 oktober 2021– Oculyze uit Wildau, Duitsland, is uitgeroepen tot winnaar van de tweede editie van ‘Feed the Future by Lely’. Lely is de toonaangevende leverancier van robotica en datamanagement voor de melkveehouderij. In samenwerking met Rockstart - een van Europa's eerste startup-accelerators - scoutte Lely de volgende generatie tech-pioniers, die de melkveehouderij kunnen innoveren en verbeteren met technologische oplossingen.

11 oktober 2021

Nieuws

Vervolg

Dr. Ulrich M. Tilich en Hannah Braun (links) van Oculyzs worden uitgeroepen als winnaars van de Feed the Future challenge door André van Troost, CEO van Lely.

André van Troost, CEO van Lely, over de winnaar: ‘De vier finalisten hadden allemaal hele sterke pitches, maar degene die er voor ons echt uit sprong was Oculyze. Wij geloven heel erg in de techniek en software die werd gepresenteerd. Oculyze heeft daarnaast een sterk gevoel bij onze branche, wat ook voor ons belangrijk was. Ze vinkten de vakjes aangenaam, winstgevend en duurzaam aan, die ook terugkomen in de visie van Lely. Het was niet makkelijk, maar er kon er maar één de winnaar zijn.’

Over Oculyze
Oculyze krijgt nu de kans om met Lely een pilot op te starten. Oculyze gebruikt machine learning en kunstmatige intelligentie om de computer vision-software voor laboratoriumapparatuur van het tafelblad naar de cloud over te brengen. Deze technologie zou het mogelijk maken om bepaalde testen in de stal uit te voeren en de resultaten binnen enkele minuten via je smartphone te ontvangen, in plaats van een paar dagen te wachten op de labresultaten.

Hannah Braun, Product Manager bij Oculyze: ‘We zijn super blij en erg opgelucht. Het waren twee intense dagen, maar we zijn zeer vereerd dat we deze uitdaging van de 82 kandidaten hebben gewonnen. We kijken er erg naar uit om deze pilot met Lely te doen. We willen graag een use case voor onze technologie neerzetten, het winnen van deze uitdaging geeft ons de kans om dat te doen.'

Wereldwijde startup-pool
In totaal vier startups, gekozen uit een initiële pool van 82 startups uit 22 landen, streden om de winst van de Feed the Future-uitdaging. Hun technologieën waren gericht op microscopische beelden, wagenparkbeheer en sensortechnologie. Ze doorliepen een programma van drie weken, waar ze een pool van 50+ experts van Lely ontmoetten met als doel meer te weten te komen over de visie en doelen van Lely. Maar ook om af te stemmen waar hun technologie de meeste waarde kan toevoegen en daar een pilot omheen te ontwerpen.

Ze waren uitgenodigd op de Lely Campus in Nederland op 6 en 7 oktober om de Raad van Bestuur te ontmoeten, inzichten te delen over hoe de toekomst van de landbouw verandert en natuurlijk om te pitchen voor een deskundige jury bestaande uit Andre van Troost (CEO), Tanja Roeleveld (manager Duurzaamheid), Korstiaan Blokland (Hoofd Innovatie) en Martijn Boelens (CTO).

Samenwerking met Rockstart
Lely gelooft dat de wereldwijde uitdagingen van bevolkingsgroei en klimaatverandering om innovatieve oplossingen vragen om in de toekomst de groeiende populatie te voeden. Niet alleen door de voedselvoorziening te vergroten, maar ook door innovaties te bieden waarmee de melkveehouderij duurzamer en tijdbesparender kan worden en de kwaliteit van leven van zowel mens als dier op deze planeet kan verbeteren. Zowel Lely als Rockstart zien een ideale toekomst voor zich, waarin machines zichzelf in stand houden en tegelijkertijd duurzame productie uitvoeren in optimale omstandigheden door gebruik te maken van verbeterde informatie. ‘Feed the Future by Lely’ brengt ons weer een stap dichter bij het realiseren hiervan.

WendyvanBreeFotografie03.jpg
Top