Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!

De dagen worden korter en kouder. Wees voorbereid op deze vrieskou door je machines en dieren hiertegen te beschermen. Door lage temperaturen in en buiten de stal kunnen problemen met bevroren waterslangen, koordjes en waterbakken optreden. Dergelijke problemen kunnen van invloed zijn op uw eigen werkdruk en efficiëntie, en ook op het welzijn van de dieren. Daarom doen we u hierbij een aantal tips van de hand om u voor te bereiden op de vrieskou:

9 december 2021

Nieuws

Vervolg

In geval van vorst is het belangrijk een aantal preventieve maatregelen te treffen zodat de robot juist kan blijven functioneren. Zorg ervoor dat de robotruimte (tijdelijk) zo goed mogelijk afgesloten en geïsoleerd wordt door de openingen dicht te maken (gebruik bijvoorbeeld PE - isolatieplaten).

Verder is het advies herhaaldelijk het gehele melksysteem te controleren (van robotruimte tot tanklokaal). Let in het tanklokaal bijvoorbeeld op de zwanenhals van de tank. Hier blijft vanzelfsprekend stilstaand water in staan.

  • Als u bij de robot of randapparatuur kachels gebruikt, test deze dan van tevoren op goede werking.
  • Uw robotapparatuur is gevoelig voor koude luchtstromen. Zorg er dus voor dat u de mogelijkheden heeft om de opstellingsruimte zo goed mogelijk af te sluiten om zo bevriezing van gevoelige onderdelen te voorkomen.
  • Ruwe / versleten bekerkoordjes zijn gevoeliger voor vorst. Controleer uw bekerkoordjes en vervang deze indien nodig. Daarnaast kunt u de koordjes inspuiten met siliconenspray.
  • Als u gebruik maakt van een zogenaamd ‘verwarmingslint’ voor uw watertoevoer, controleer dan vooraf of dit functioneert. Als uw waterleidingen zijn geïsoleerd, controleer de isolatie dan visueel.
  • Als u gebruik maakt van een boiler voor het verwarmen van het water, controleer dan of de boiler goed werkt en of de gewenste temperatuur wordt bereikt.
  • Zorg ervoor dat uw compressor vorstvrij staat opgesteld; zorg er ook voor dat uw membraamdroger is ingeschakeld en optimaal werkt. De membraamdroger op de compressor heeft twee standen, een zomer- en de winterstand. De verticale winterstand geldt vanaf oktober tot april. In de winterstand zorgt het luchtsysteem ervoor dat er minder vocht/condens in de leiding komt. Als de buitentemperatuur in het voorjaar weer hoger wordt, dan kan de membraamdroger weer terug op de zomerstand (horizontale stand). Het is belangrijk dat de hendel langzaam naar de nieuwe positie wordt gebracht.
  • Extreme vorst kan mestbevriezing op uw stalvloer veroorzaken. Daarom verdient het overweging om het aantal schuifrondes van uw Discovery stalreiniger te verhogen.
  • Zorg voor de beschikbaarheid van voldoende strooizout voor uw roostervloeren.
  • De kalverdrinkautomaat is gevoelig voor vorst. Zorg er dus voor dat de watertoevoer is geïsoleerd en dat het systeem vorstvrij is opgesteld.

Opslag van Consumables

Zorg voor een vorstvrije opslag van uw reinigingsmiddelen en uierverzorgingsproducten. Bij bevriezingsverschijnselen verandert de structuur en de werking van het product. Dit is een onomkeerbaar proces en heeft een negatieve invloed op het doseren en functioneren van de middelen.

Extra verzorgende uierspray

Schraal winterweer is een extra belasting voor de speenhuid. De speenhuid wordt sneller droog en ruw. Vuil kan zich dan makkelijker hechten aan de ruwe spenen waardoor de kans op infecties groter wordt. Ook kan de speenhuid beschadigen. Het advies in deze periode is om te gebruik te maken van een spray met verzorgende middelen, dit zorgt ervoor dat de speenhuid beschermd wordt en in optimale conditie blijft. Uw Consumables adviseur kan u ondersteunen in het kiezen van de juiste uierverzorgingsspray.

Top