Lely Exos genomineerd voor de DLG Agrifuture Concept Winner 2022

Maassluis, 22 september 2022 – Lely Exos, het eerste concept ter wereld voor volledig autonoom maaien en voeren van verse gras, is genomineerd voor de DLG Agrifuture Concept Winner 2022. Met Exos, Lely introduceerde in 2022 een innovatie die volledig klaar is om de transitie naar duurzame en circulaire melkveehouderij waar te maken. Exos stelt melkveehouders in staat om op een groot deel van hun grasland vers voer te produceren. Dit leidt tot efficiënter gebruik van voedingswaarde van het ruwvoer en meer melk in de tank. Tegelijk besparen zij op arbeids- en voerkosten.

23 september 2022

Nieuws

De Agrifuture Concept Winner award richt zich met name op de technische mogelijkheden van innovaties in de komende 5 tot 10 jaar en kijkt naar de reële kans van implementatie. Het concept dat uiteindelijk wint wordt op 17 november 2022 bekend gemaakt tijdens Eurotier, Hannover, Duitsland.

De voordelen van vers gras

Met Exos kunnen melkveehouders nu optimaal gebruik maken van het beschikbare gras. De machine maait autonoom en voert continu vers gras, dag en nacht. Dit verbetert de smaak en d opname van vers voer vergeleken met conventionele voersystemen. De voedingswaarde van vers gras is 10 tot 20% hoger dan dat van silage, omdat er niets verloren gaat tijdens het maaien, conserveren en voeren. 

Automatisch voeren met vers gras resulteert in significante besparingen. Met het voeren van vers gras in plaats van silage kunnen veehouders fors besparen op voerkosten en krachtvoer. Ervaringen op testboerderijen laten zien dat een melkveehouder in de helft van de ruwvoerbehoefte kan voorzien met vers gras. En dat tijdens een lang groeiseizoen, van het vroege voorjaar tot in de late herfst.

Volgende stap naar duurzame en circulaire melkveehouderij

Exos is een volgende stap naar een duurzame en circulaire melkveehouderij. Het systeem kan vloeibare meststoffen opnemen en over het land verspreiden tijdens het maaien. Dat gebeurt steeds voor een maaibeurt gebaseerd op de gewenste hoeveelheid per hectare grasland. Met deze techniek werkt de Exos goed samen met de Lely Sphere die emissie omzet in waardevolle circulaire kunstmeststoffen. De twee machines samen sluiten de voedingscyclus van melkveehouderijen.

Lely Exos (100)-0691-lowres.jpg

Grasoogsttechniek in een innovatief, nieuw jasje

De technologie van Exos is gebaseerd op een elektrisch aangedreven voertuig. Het rijdt autonoom naar het grasland, maait, laadt en doseert het gras in de stal uit. Exos draait 24 uur per dag en is daarmee niet afhankelijk van mankracht of tijd. Het systeem levert bovendien waardevolle data en inzichten op over het grasland. Dat stelt de boer in staat z’n grasaanbod op elk moment van de dag in te zien.

Deze nieuwe werkwijze was aanleiding om maai- en oogsttechniek opnieuw te ontwerpen. Het doordachte systeem brengt geen schade aan aan het gras waardoor het smaakvol en vers blijft voor de koeien. Het complete systeem is gemaakt om het maximale te halen uit het lang grasmaaiseizoen. Het lage gewicht, de lage druk van de banden en de bodemvriendelijke aansturing zorgen ervoor dat Exos kan maaien van het vroege voorjaar tot in de late herfst.

Exos in het veld

Lely werkt continu verder aan het doorontwikkelen van Exos. Momenteel ligt de focus op gebruik, doorontwikkeling voor verschillende bedrijfsgroottes en set-ups om zoveel mogelijk te leren van autonoom maaien van vers gras in de praktijk. Daarom is de Exos als operationeel op verschillende en een groeiende groep boerderijen in Nederland.

De eerste resultaten geven groot vertrouwen in het concept en Lely werkt momenteel aan de voorbereidingen voor commerciële beschikbaarheid. We zijn dan ook trots op de nominatie van Exos als Agrifuture Concept Winner 2022.

Top