Lely groeit verder in robotica en farm management in een positief economisch klimaat

Maassluis, 27 februari 2019 – Lely heeft in 2018 een sterke groei gerealiseerd door de positie als toonaangevende leverancier van robotica en farm management voor het melkveebedrijf verder te versterken. Gedurende het jaar vierde het bedrijf verschillende mijlpalen zoals het 70-jarig bestaan, de lancering van een nieuwe Astronaut melkrobot en de introductie van de ‘visie op het toekomstige melkveebedrijf'.

27 februari 2019

Pers

Alexander van der Lely, CEO van Lely: “2018 was een geweldig jaar voor Lely. Vol trots vierden we ons 70-jarig bestaan en tegelijkertijd hebben we nieuwe producten gelanceerd, zoals de Astronaut A5 die nu al erg succesvol is bij onze klanten. Dit stelde ons in staat een sterke groei van 9% te realiseren met een totale opbrengst van € 416 miljoen*. Dit resultaat is voor ons het bewijs dat de verkoop van onze ruwvoeractiviteiten aan AGCO Corporation in 2017 om onze aandacht volledig te richten op robotica en farm management, de juiste beslissing was. We zijn ook gestart in nieuwe markten zoals Griekenland, Hongarije, Taiwan, Uruguay en Argentinië. De sterke orderportefeuille voor 2019 geeft de blijvende belangstelling aan voor onze producten en een voorkeur voor het merk Lely.''

Een belangrijke bijdrage aan de groei is geleverd door de Europese en Aziatische regio’s, terwijl de Noord-Amerikaanse markt een minder sterke groei liet zien vanwege een daling van de melkprijs. De investeringen in R&D, die ten grondslag aan de claim van Lely liggen om de ‘farming innovators' te zijn, waren opnieuw 6% van de omzet.

Het melkveebedrijf van de toekomst
In april organiseerde Lely het grootschalige evenement 'The Lely Future Farm Days' en introduceerde hier de nieuwe Lely Astronaut A5 melkrobot en een nieuwe Juno voerschuiver. Tijdens dit evenement presenteerde Lely tevens haar visie op een duurzaam, volledig geautomatiseerd melkveebedrijf, ontworpen met de koe als middelpunt en met als uitgangspunt dat de boer zich alleen nog hoeft te richten op de uitzonderingen. Dit toekomstige melkveebedrijf bestaat uit baanbrekende innovaties waar het bedrijf aan werkt, zoals het recyclen van meststromen en het gebruik van data gedreven, beslissingsondersteunende software.

Toenemende aandacht voor automatisch voeren
Lely installeerde in 2018 de 500ste Vector en dit automatisch voersysteem wordt inmiddels in meer dan 25 landen over de hele wereld verkocht. Een bijzondere prestatie, omdat Lely pas sinds 2012 actief is op deze markt en dit bewijst dat veehouders de meerwaarde van automatisch voeren in toenemende mate erkennen. In augustus is tevens een nieuwe versie van de Lely Vector geïntroduceerd.

Onthulling van systeem voor directe melkverwerking
Een andere bijzonder gebeurtenis in 2018 was de presentatie van de Lely Orbiter, een innovatief systeem voor melkverwerking direct op het melkveebedrijf. Dit nieuwe automatische verwerkingssysteem is 24 uur per dag, 7 dagen per week actief en voldoet aan de hoogste voedselveiligheidseisen. Het systeem zorgt dat de melk rechtstreeks vanaf de melkrobots wordt gebotteld. Het Lely Orbiter-concept biedt melkveehouders nieuwe mogelijkheden om hun eigen melk te verkopen en zekerheid voor de toekomst te creëren. Met de introductie van dit systeem, presenteerde Lely tevens een uniek melkproduct voor consumenten in Nederland: Mijn Melk. Mijn Melk, verwerkt door de Lely Orbiter, biedt consumenten een pure, unieke smaakervaring die traceerbaar is tot specifieke koefamilies. Mijn Melk is verkrijgbaar sinds september 2018 en vanaf dit moment zijn er meer dan 200.000 flessen verkocht. Dit bewijst dat Mijn Melk voldoet aan de eisen van de steeds kritischer consument. Voor meer informatie: www.mijnmelk.nl

Vooruitzichten voor 2019
2019 belooft een veelbelovend jaar te worden voor Lely met een record orderportefeuille en aanhoudende interesse in nieuwe producten, terwijl ook nieuwe markten worden verkend. Dit jaar is een nieuw kantoor geopend in Qingdao, China. Lely richt zich verder op het vergroten van de adoptie van automatisering op melkveebedrijven, die zorgen voor een groot aantal voordelen voor zowel koe als boer, zoals gezonde en stressvrije koeien, verhoogde melkproductie en een betere balans tussen werk en privé voor de boer. Verder blijft Lely werken aan nieuwe baanbrekende innovatieve oplossingen waarmee onze klanten kunnen uitblinken in het managen van hun bedrijf in een continu uitdagende en veranderende omgeving. Een aantal van deze nieuwe oplossingen zal in 2020 worden gelanceerd.

*Opmerking: de gerapporteerde omzet over 2017 was inclusief de ruwvoederwinningsactiviteiten tot 1 oktober, waarna deze activiteiten werden verkocht aan AGCO Corporation.

Over de Lely Groep
Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst voor de agrarische sector. Met de koe als middelpunt ontwikkelt het bedrijf hoogwaardige robots en datasystemen die het dierenwelzijn, de flexibiliteit en productie op het melkveebedrijf verhogen.

Lely is al meer dan 25 jaar wereldwijd leidend in de verkoop en service van geautomatiseerde systemen, aan opeenvolgende generaties melkveehouders. Elke dag inspireert Lely haar medewerkers om klanten innovatieve oplossingen te bieden, en een vertrouwde partner te zijn voor lange termijn advies en ondersteuning. Met haar hoofdkantoor in Maassluis en een wereldwijd netwerk van toegewijde Lely Center vestigingen voor verkoop en service op maat, is de Lely Groep actief in meer dan veertig landen en biedt zij werk aan zo’n 1.400 mensen.

Voor meer informatie: www.lely.com

 

Neem voor meer informatie contact op met Esther Lelij, Corporate Communications Manager bij Lely International NV: elelij@lely.com , +31 (0) 6 8253 6989.

Top