Lely wint de Familiebedrijven Award 2019

Lely is verkozen tot ‘Familiebedrijf van het jaar 2019’. CEO Alexander van der Lely ontving gisteren de jaarlijkse prestigieuze Familiebedrijven Award uit handen van Hans Wiegel in Nieuwspoort in Den Haag.

15 april 2019

Pers

xx

CEO Alexander van der Lely: “Het is een grote eer om namens Lely deze prijs als mooiste familiebedrijf in ontvangst te nemen. Dit is een kroon op het werk dat mijn vader en oom in 1948 in gang hebben gezet om de traditionele manier van werken op de boerderij te doorbreken. Ik ben vooral trots dat ik als tweede generatie leiding mag geven aan dit prachtige bedrijf waar we dagelijks werken aan baanbrekende innovaties die het leven van veehouders wereldwijd eenvoudiger maken.”

Juryrapport
Volgens het juryrapport: "Familiebedrijf Lely is wereldleider in innovatieve robots voor de veeteelt en gelooft in een aangename, winstgevende en duurzame toekomst voor melkveehouders. De zorg voor continuïteit was bij Lely de motor achter de innovatiekracht die het bedrijf naar de wereldtop bracht. De hernieuwde focus biedt een solide basis voor de toekomstige groei en vormt een prachtige uitdaging voor de derde generatie om het familiebedrijf te laten groeien en bloeien. Ook de wijze waarop het bedrijf de lokale jeugd interesseert voor techniek en bijdraagt aan MVO door scholing en voorlichting is een voorbeeld van modern ondernemen. Duurzame en eerlijke voedselproductie met zorg voor kwaliteit, milieu, het dagelijks leven van haar klanten en met grote toewijding voor de “gebruikers" van haar product. Lely maakt het leven van boeren makkelijker én draagt bij aan een duurzame wereld en is daarmee een toonbeeld voor Nederlands ondernemerschap.”

Uit een selectie van meer dan 500 familiebedrijven waren aanvankelijk zeven bedrijven genomineerd en hiervan bleven drie finalisten over:
• Koninklijke Otolift, Bergambacht
• Koppert Biological Systems, Berkel en Rodenrijs
• Lely, Maassluis 

Familiebedrijven Award
Stichting Familie Onderneming werd opgericht in 2012 door ondernemer John Fentener van Vlissingen en heeft als doel om het Nederlandse familiebedrijf te ondersteunen. De Stichting looft jaarlijks de Familiebedrijven Award uit aan een excellerend Nederlands familiebedrijf en wordt hierbij ondersteund door KPMG en ABN AMRO. KPMG verzorgt de onafhankelijke selectie van familiebedrijven op basis van acht criteria en de randvoorwaarde dat de onderneming een écht familiebedrijf is (volgens de definitie van de Europese Commissie). Nadat een top is bepaald, kiest de vakkundige jury het winnende familiebedrijf. De bestuurder van deze familieonderneming treedt dan voor een jaar toe tot de jury. 

Vorige winnaars Familiebedrijven Award
Eerder ontvingen Gassan Diamonds (2013), Westland Kaas (2014), Koninklijke De Heus (2015), Enza Zaden (2016), Terberg Groep (2017) en Dutch Flower Group (2018) de award.

Top