Alexander van der Lely en Karel van den Berg genomineerd voor European Inventor Award

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft vandaag bekend gemaakt dat Alexander van der Lely, CEO, en Karel van den Berg, Director Innovations, genomineerd zijn voor de European Inventor Award 2019 in de categorie ‘Industrie’ voor de volledig geautomatiseerde melkrobot, Astronaut, die voor zowel de koe als de veehouder veel voordelen biedt. De winnaars van de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau worden op 20 juni 2019 tijdens een feestelijke ceremonie in Wenen bekend gemaakt.

7 mei 2019

Pers

xx

Bij de bekendmaking van de nominaties gaf EOB-voorzitter António Campinos aan: “Het systeem laat zien hoe high-tech robotica de verduurzaming van de landbouwsector kan ondersteunen en ontwikkelen. Door de technologie in licentie te geven hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt.” 

Alexander van der Lely en Karel van den Berg zijn de drijvende krachten achter de nieuwe aanpak voor de zuivelindustrie waarbij koe-vriendelijke automatisering centraal staat en die bovendien veel efficiënter is voor de bedrijfsvoering van de boerderij. Karel van den Berg wist dat robotmelken alleen succesvol kon zijn als de koeien de melkrobot accepteren als een onderdeel van de stal: ”Mijn uitgangspunt was de bewegingsvrijheid van de koe; zij moet niet vastgebonden zijn of in bedwang worden gehouden. Als een koe zich goed voelt en ontspannen is, geeft zij de meeste melk.”

Innovatie van agribusiness

In 1985 zijn Karel van den Berg en zijn team begonnen met de ontwikkeling van een robotmelksysteem. Een jaar later diende de vader van Alexander van der Lely octrooiaanvragen in voor de eerste twee melkrobotuitvindingen, waarvan er nog steeds één in gebuik is in het huidige systeem. In 1995 trad Alexander van der Lely toe tot het familiebedrijf waar hij verantwoordelijk werd voor het verbeteren van de technische prestaties van het robotmelksysteem. Alhoewel de eerste Astronautsystemen al midden jaren ‘90 op de markt waren, waren melkveebedrijven aanvankelijk terughoudend om robots te gebruiken: “Eén van de redenen waarom het zo lang duurde om deze innovatie op de markt te brengen was dat we een machine hadden ontwikkeld die 24 uur per dag operationeel is. Dat betekende een verandering in hoe het boerenbedrijf gemanaged moest worden. We hadden ook tijd nodig om veehouders ervan te overtuigen dat dit de juiste oplossing was voor de toekomst en om als bedrijf een goed functionerend servicenetwerk op te bouwen.” aldus Alexander van der Lely.

Tegenwoordig is Lely een pionier in robotmelken. Alexander van der Lely heeft 47 Europese octrooien voor innovatie in melken en landbouwautomatisering op zijn naam staan. Karel van den Berg heeft maar liefst 267 Europese octrooien voor, waarvan er vergelijkbare ook buiten Europa gelden. 

Meer informatie over de nominatie en EPO

Meer informatie over de nominatie inclusief beeldmateriaal en mogelijkheid om te stemmen is te vinden op de website van de EPO

 

Alexander van der Lely & Karel van den Berg - melkrobots voor gezondere koeien
Top