Lely maakt melk nog lekkerder met nieuwe voercomponenten

Lely ontwikkelt unieke melk door het toevoegen van nieuwe voercomponenten aan rantsoenen. Dankzij de koppeling tussen het Vector voersysteem, de Astronaut melkrobot en de Orbiter melkverwerker is kennis opgedaan over het hele proces van voer naar melk. Hieruit is gebleken dat het rantsoen niet alleen invloed heeft op de samenstelling van de melk, maar ook op de smaak. Op basis van experimenten is vervolgens gekeken welke voercomponenten een positieve en welke een negatieve uitwerking hebben op de smaak.

1 april 2021

Pers

x

Nu de Lely Orbiter melkverwerker op steeds meer boerderijen in gebruik wordt genomen, blijkt dat de smaak van Mijn Melk niet op elke boerderij exact hetzelfde was. Met behulp van smaakpanels is per boerderij, koe familie en zelfs per koe onderzocht welke melk het beste smaakt. Na te corrigeren op basis van genen bleek het rantsoen de meest bepalende factor voor de smaak. Het was al langer bekend dat het rantsoen veel invloed heeft op de samenstelling van de melk, maar dit nieuwe inzicht heeft ertoe geleid dat Lely aan de slag is gegaan met het ontwikkelen van het ideale rantsoen voor de lekkerste melk.

Bij de eerste experimenten met het Vector voersysteem is onder andere gebleken dat toevoeging van de juiste hoeveelheid ruwe cacao en grassoorten met hoge suikergehaltes resulteert in melk die qua smaak vergelijkbaar is met gangbare chocolademelk. Hiermee ontstaat een unieke, smaakvolle, natuurlijke en duurzame chocolademelk. Momenteel wordt er ook gekeken of toevoeging van vers fruit aan het rantsoen kan leiden tot melk met fruitsmaken.

Lely wil het smaakpanel verder uitbreiden
Er is nog meer onderzoek nodig voordat de nieuwe smaken van Mijn Melk hun weg naar de supermarkt vinden daarom gaat Lely het smaakpanel verder uitbreiden. Panelleden moeten aan de volgende criteria voldoen:

•    Je hebt een uitstekend smaak- en reukvermogen; 
•    Je kan je goed uitdrukken in de Nederlandse taal; 
•    Pre: Ervaring met wijn- of bierproeven;
•    Pre: Je bent al in staat om de herkomst van de melk (ras en regio) te herkennen, op basis van de smaak, geur en kleur. 

Je hoeft geen fervente melkdrinker te zijn, opleiding speelt geen rol en je mag je werktijden flexibel indelen.

Voldoe je aan bovenstaand profiel? Dan komen wij graag met je in contact. Stuur je sollicitatie vandaag nog naar hr@lely.com. Een smaak- en reuk- en lactose-intolerantietest is onderdeel van de selectieprocedure. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Top