Vierde mini-zuivelfabriek Lely Orbiter in gebruik

Verbreding activiteiten verhoogt rendement veehouder

Vandaag is de Lely Orbiter in gebruik genomen op de boerderij van de familie Rotgans in Hippolytushoef. Boer Reijer Rotgans is daarmee de vierde boer die zelf, op zijn eigen erf, melk verwerkt met Lely’s automatisch zuivelverwerkingssysteem. Onder het label ‘Mijn Melk’ brengt hij de zuivel nu direct van het erf naar de supermarkt en consument. Op die manier verhoogt Rotgans de waarde van zijn melk en speelt hij in op de behoefte van een groeiende groep consumenten aan lokaal geproduceerde producten.

1 oktober 2021

Pers

page section

Groei door verbreding activiteiten
Reijer is de vierde generatie van de familie Rotgans die op de boerderij werkt. Voor hem is innoveren de sleutel tot een toekomstbestendig bedrijf. Reijer Rotgans: “Boer zijn is meer dan alleen koeien melken. Je moet ondernemend zijn. Er valt meer te halen uit de sector. Groei zit tegenwoordig niet meer in uitbreiding, maar vooral in verbreding van de activiteiten.” Die vindt Rotgans in de Orbiter. 

Duurzaam boeren
Duurzaam boeren is het uitgangspunt van de familie Rotgans. In 2014 is er daarom een hele nieuwe stal gebouwd die niet alleen een betere leefomgeving voor de koeien biedt, maar ook zorgt voor een lagere milieubelasting. De koeien kunnen in de stal altijd gaan en staan waar ze maar willen. Daarnaast staan ze minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag buiten en bepalen ze zelf wanneer ze gemolken worden. De melk gaat altijd binnen 24 uur in de fles en direct van de boerderij naar de winkel. 

Initiatief Mijn Melk
Zuivel van boer Reijer maakt deel uit van Mijn Melk; melk direct van de boerderij. De boeren die aangesloten zijn bij Mijn Melk – de ‘Mijn Melk-makers’ – verwerken de melk zelf op hun erf met de Lely Orbiter. De Mijn Melk-makers kiezen voor een korte en transparante keten. Zo weet je altijd waar de melk vandaan komt, wanneer de koe is gemolken en wanneer de melk de fles in is gegaan. 

Rechtstreeks van de boerderij
De Lely Orbiter is een geavanceerde mini-zuivelfabriek op het erf en is direct gekoppeld aan de Lely Astronaut. Het streven van de Lely Orbiter – lokale melk, rechtstreeks van de boerderij beschikbaar maken voor de consument – wordt goed ontvangen. Consumenten kiezen steeds vaker voor kleine merken en natuurlijke, onbewerkte producten uit de buurt. Zuivel van boer Rotgans is direct, en puur en sluit daarmee goed aan op de wensen van consumenten en retailers.

Verdere ontwikkeling
Inmiddels ligt de zuivel ‘direct van de boerderij’ in meer dan 1000 supermarkten door heel Nederland. Komende periode breidt Lely de distributie en het aantal aangesloten melkveehouders verder uit. Na de introductie van room en halfvolle Jersey melk met van nature 30% meer eiwit, verwacht Lely bovendien op korte termijn de productiemogelijkheden van de Orbiter verder uit te breiden, zodat melkveehouders hun productaanbod kunnen vergroten.
 

Top