Lely Exos Winnaar van de DLG Agrifuture Concept Award 2022

Maassluis, 14 november 2022 – Lely Exos, ‘s werelds eerste concept voor het volledig autonoom oogsten en voeren van vers gras is de winnaar van de DLG Agrifuture Concept Award 2022. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens EuroTier in Hannover, Duitsland. Met Exos heeft Lely in 2020 een innovatie geintroduceerd die de transitie naar duurzame en circulaire veehouderij ondersteunt.

14 november 2022

Pers

Agrifuture Concept Winner

De Agrifuture Concept Winner award focust zich op technische mogelijkheden van innovaties in de komende 5 tot 10 jaar en kijkt naar de realistische slagingskans van implementatie.  

Gijs Scholman, Chief Commercial Officer van Lely, reageert: “We zijn er trots op dat Lely Exos de winnaar is van de DLG Agrifuture Concept Winner 2022. Met dit system kunnen melkveehouders vers gras oogsten van hun eigen land en voeren aan hun koeien. Daardoor benutten ze de voederwaarde van hun ruwvoer beter en kunnen ze meer melk produceren van eigen grasland. Deze oplossing sluit volledig aan bij het circulair maken van het melkveebedrijf. Ik wil graag alle betrokken collega’s van Lely feliciteren met deze award. Een fantastische erkenning voor het vele werk dat in dit concept is gestopt.’

De voordelen van vers gras

Met Lely Exos kunnen melkveehouders optimaal gebruik maken van hun grasland. De voedingswaarde van vers gras ligt 10 – 20% hoger dan dat van silage omdat er geen waardevolle voedingsstoffen verloren gaan tijdens oogsten, conserveren en voeren. Daarom is het kostenvoordeel van automatisch vers gras oogsten en voeren aanzienlijk. Een melkveebedrijf dat meer vers gras benut, hoeft namelijk minder in te kuilen en kan besparen op krachtvoer en andere voeraankopen.
 
Lely Exos oogst autonoom en biedt frequent vers gras aan, dag en nacht. Dit verbetert de kwaliteit, de smaak en de inname van vers gras ten opzichte van zomerstalvoeren. Ervaringen vanuit testboerderijen tonen aan dat een melkveehouderij voor een aanzienlijk deel de ruwvoerbehoefte haalt uit eigen vers gras, van het vroege voorjaar tot het late najaar.

Lely Exos in de praktijk

Lely werkt continu verder aan het doorontwikkelen van Exos. Momenteel ligt de focus op gebruik, doorontwikkeling voor verschillende bedrijfsgroottes en set-ups om zoveel mogelijk te leren van autonoom maaien van vers gras in de praktijk. Daarom is de Exos operationeel op verschillende en een groeiende groep boerderijen in Nederland.

De eerste resultaten geven groot vertrouwen in het concept en Lely werkt momenteel aan de voorbereidingen voor commerciële beschikbaarheid. 

Over Lely

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst voor de agrarische sector. Met de koe als middelpunt ontwikkelt het bedrijf hoogwaardige robots en datasystemen die het dierenwelzijn, de flexibiliteit en productie op het melkveebedrijf verhogen.  
 
Lely is al meer dan 30 jaar wereldwijd leidend in de verkoop en service van geautomatiseerde systemen, aan opeenvolgende generaties melkveehouders. Elke dag inspireert Lely haar medewerkers om klanten innovatieve oplossingen te bieden, en een vertrouwde partner te zijn voor lange termijn advies en ondersteuning. Met haar hoofdkantoor in Maassluis en een wereldwijd netwerk van toegewijde Lely Center vestigingen voor verkoop en service op maat, is de Lely Groep actief in meer dan 45 landen en biedt zij werk aan zo’n 2.100 mensen.  
Neem voor meer informatie contact op met Els van Rosse, woordvoerder, Lely International NV: evanrosse@lely.com, +31 (0) 6 5770 3072. 

Top