Aeres Hogeschool en Lely starten onderzoek met de Lely Vector

7 December 2022 - Aeres Hogeschool Dronten gaat samenwerken met Lely om onderzoek te doen naar de voordelen van automatisch voeren met de Lely Vector. Het onderzoek vindt plaats op Aeres Farms, de praktijklocatie van onder meer de hogeschool in Dronten, waar tijdelijk de Lely Vector met voerkeuken is geplaatst. Hier gaan onderzoekers het automatisch voeren met de Lely Vector vergelijken met het eenmaal daags voeren met een voermengwagen in combinatie met het aanschuiven van het voer met de Lely Juno. Het onderzoek gaat 12 weken duren.

7 december 2022

Pers

Lely Vector voerrobot

De Lely Vector is een automatisch voersysteem dat sinds 2012 op de markt is. Het voersysteem bestaat uit een voerkeuken met een voergrijper en meng- en voerrobot. De meng- en voerrobot is een autonoom voertuig dat automatisch een zelf gemengd rantsoen kan voeren. De Vector meet de voerhoogte van een specifieke groep dieren en weet zo wanneer het rantsoen moet worden aangevuld. Daardoor ligt er altijd voldoende vers voer aan het voerhek. Om de voordelen van de Vector te onderzoeken ten aanzien van de dierprestaties en diergedrag wordt dit systeem door de onderzoekers van Aeres Hogeschool vergeleken met eenmaal daags voeren met de mengwagen en aanschuifrobot.

Praktijkonderzoek op Aeres Farms

Het onderzoek vindt plaats op Aeres Farms in Dronten, de praktijkfaciliteiten van onder meer Aeres Hogeschool Dronten. De melkkoeien die meedoen in het onderzoek zijn gehuisvest in een open-frontligboxenstal en worden automatisch gemolken. Hier worden ze doorgaans eenmaal daags gevoerd door een Strautman voermengwagen. Het voer wordt meerder keren per dag aangeschoven met een Lely Juno aanschuifrobot.

Om de voordelen van automatisch voeren te onderzoeken wordt drie weken voeren met de voermengwagen afgewisseld door drie weken voeren met de Lely Vector. Dit wordt één keer herhaald. De onderzoekers van Aeres Hogeschool Dronten zullen analyseren wat het effect is van het automatisch voeren op: (1) de voeropname, (2) de melkproductie, (3) de activiteit, (4) de pens pH en (5) het bezoekgedrag aan de melkrobot. Over het doel van het onderzoek geeft Joost Alssema, Solutions Manager Lely Benelux aan: “Waar we reeds in de praktijk de voordelen zien van het continue aanbieden van vers voer, willen we de effecten van het Vector automatisch voersysteem op melkkoeien met dit onderzoek ook wetenschappelijk aantonen.”

Op het bedrijf worden de koeien gemolken door een melkrobot waarmee veel data wordt verzameld. Mariska van Asselt, onderzoeker en projectleider Aeres hogeschool: "Aeres Farms is een geschikte locatie om dit onderzoek uit te voeren omdat de koeien uitgerust zijn met sensoren, zoals de SmaxTec en SenSoor, die veel informatie over de koeien vastleggen”. Tijdens het onderzoek verzamelen de onderzoekers informatie over de droge stof opname door dagelijks de voeropname vast te leggen en drogestofmonsters van het voer te nemen.

Over Aeres Farms

Aeres Farms is dé train- en leeromgeving van, voor en door studenten van de onderwijsinstellingen van Aeres. Wij bieden praktijkfaciliteiten om de studenten op te leiden tot professionals in de agro- & food sector. Voor zowel Aeres Hogeschool als Aeres MBO is praktijkleren in het onderwijsprogramma van grote waarde. Studenten, docenten en onderzoekers maken intensief gebruik van deze toekomstgerichte opleidingsfaciliteiten. Aeres Farms beschikt over circa 340 ha grond en heeft de focus op melkveehouderij (gangbaar en biologisch), (biologische) akkerbouw, kleinschalige biologische tuinbouw, varkens, pluimvee, schapen en paarden.

Over Lely

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst voor de agrarische sector. Met de koe als middelpunt ontwikkelt het bedrijf hoogwaardige robots en datasystemen die het dierenwelzijn, de flexibiliteit en productie op het melkveebedrijf verhogen.  
 
Lely is al meer dan 30 jaar wereldwijd leidend in de verkoop en service van geautomatiseerde systemen, aan opeenvolgende generaties melkveehouders. Elke dag inspireert Lely haar medewerkers om klanten innovatieve oplossingen te bieden, en een vertrouwde partner te zijn voor lange termijn advies en ondersteuning. Met haar hoofdkantoor in Maassluis en een wereldwijd netwerk van toegewijde Lely Center vestigingen voor verkoop en service op maat, is de Lely Groep actief in meer dan 45 landen en biedt zij werk aan zo’n 2.100 mensen.  

Neem voor meer informatie contact op met Eefje van der Weijde, Marketing Manager Lely Benelux, evanderweijde@lely.com + 31 (0)6 23 53 93 56. Of met Mariska van Asselt, projectleider en onderzoeker Aeres Hogeschool Dronten, m.van.asselt@aeres.nl +31 (0)6 28754765

Top