Eerste nieuwe generatie Lely Orbiter in gebruik

Maassluis, 30 juni, 2023 | Vandaag is de eerste nieuwe generatie Lely Orbiter in gebruik genomen op de boerderij van Ineke Haast en Mark van Lipzig in Velden (Limburg). Boerin Ineke is daarmee de vijfde boer die zelf, op haar eigen erf, melk verwerkt met Lely’s automatisch zuivelverwerkingssysteem. Onder het label ‘Mijn Melk’ brengt zij de zuivel nu direct van het erf naar de supermarkt en consument. Op die manier verhoogt Ineke de waarde van haar melk en speelt zij in op de behoefte van een groeiende groep consumenten aan lokaal geproduceerde producten.

30 juni 2023

Pers

Nieuwe generatie Orbiter

De tweede generatie Orbiter heeft een nieuw en aantrekkelijk design, is wat kleiner van opzet en is door de grote ramen veel transparanter dan zijn voorganger. Daarnaast is de automatisering van de mini-zuivelfabriek verbeterd, waardoor de boer niet alleen ontlast wordt met het bottelen, maar ook met labeling van de etiketten. De besturingssoftware is aangepast en daarmee efficienter en gebruiksvriendelijker. Technische problemen kunnen makkelijk op afstand worden opgelost.

De keuze voor een mini-zuivelfabriek op eigen erf

De Lely Orbiter is een geavanceerde mini-zuivelfabriek op het erf en is direct gekoppeld aan de Lely Astronaut, die zorgt voor maximale bewegingsvrijheid van de koeien. Het streven van de Lely Orbiter – lokale melk, rechtstreeks van de boerderij beschikbaar maken voor de consument – wordt goed ontvangen. Consumenten kiezen steeds vaker voor kleine merken en natuurlijke, onbewerkte producten uit de buurt. Boerin Ineke: “Onze zuivel is lokaal een grote naam en door de komst van de Lely Orbiter en Mijn Melk kunnen nog meer mensen onze producten kopen en proeven. De melk die in de nacht wordt verzameld gaat daar ’s ochtends in de fles en ’s middags naar de supermarkten. Supervers dus, maar ook nog eens 14 dagen houdbaar. Heel bijzonder voor boerderijmelk, dat smaakt een stuk voller en lekkerder.” 

Persoonlijk gezicht

Ineke en Mark vinden het heel belangrijk dat zij een persoonlijk gezicht geven aan de zuivel van hun boerderij. Het proces is veel transparanter, omdat de melk traceerbaar is. “Wij willen de omgeving betrekken en laten zien wat er op onze boerderij gebeurt. Met de Lely Orbiter kunnen we niet alleen meer volume creëren en zijn we onafhankelijker van de coöperatie, maar geven we onze melkdrinkers een kijkje op onze boerderij. Ze weten echt dat de melk van ons komt. Daar zijn we ontzettend blij mee”.  

Initiatief Mijn Melk

Zuivel van boer Ineke maakt deel uit van Mijn Melk, zuivel zo van de boerderij. De boeren die aangesloten zijn bij Mijn Melk – de ‘Mijn Melk boeren – verwerken de melk zelf op hun erf met de Lely Orbiter. De Mijn Melk boeren kiezen voor een korte en transparante keten. Zo weet je altijd waar de melk vandaan komt, wanneer de koe is gemolken en wanneer de melk de fles in is gegaan. 

Over Lely

Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst voor de agrarische sector. Met de koe als middelpunt ontwikkelt het bedrijf hoogwaardige robots en datasystemen die het dierenwelzijn, de flexibiliteit en productie op het melkveebedrijf verhogen. 

Lely is al meer dan 30 jaar wereldwijd leidend in de verkoop en service van geautomatiseerde systemen, aan opeenvolgende generaties melkveehouders. Elke dag inspireert Lely haar medewerkers om klanten innovatieve oplossingen te bieden, en een vertrouwde partner te zijn voor lange termijn advies en ondersteuning. Met haar hoofdkantoor in Maassluis en een wereldwijd netwerk van toegewijde Lely Center vestigingen voor verkoop en service op maat, is de Lely Groep actief in 50 landen en biedt zij werk aan zo’n 2.300 mensen. 

Top